Το βιβλίο "Η πεταλούδα της Ρόδου" της Άννας Χαρίτου αποτελεί ένα έργο ζωής που αποτυπώνει τον βιολογικό κύκλο της πασίγνωστης πεταλούδας του Νησιού των Ιπποτών. Μέσα από απλή αφηγηματική γραφή, πλούσιο φωτογραφικό υλικό και μοναδική, πρωτότυπη εικονογράφηση από τον βραβευμένο αρχιτέκτονα Λαέρτη Βασιλείου, το βιβλίο περιγράφει τα αποτελέσματα των επιστημονικών πειραμάτων της συγγραφέως και αποκαλύπτει στον αναγνώστη τις άγνωστες πτυχές της ζωής του πιο διάσημου εντόμου της Ρόδου.
Η συγγραφέας του βιβλίου εργάστηκε επί πολλά χρόνια σε Υπηρεσίες του Υπουργείου Γεωργίας στη Ρόδο. Μολονότι δεν είχε ποτέ ως υπηρεσιακό αντικείμενο το Λεπιδόπτερο Panaxia quadripunctaria Poda, την Πεταλούδα της Ρόδου, όπως είναι γνωστή, ένα αόρατο νήμα φαίνεται να συνδέει τη ζωή και τα επιστημονικά της ενδιαφέροντα με την Panaxia!
Η Άννα Χαρίτου πραγματοποίησε ερευνητική εργασία με αντικείμενο την πεταλούδα, με σκοπό να αποκαλύψει το μυστικό του βιολογικού της κύκλου. Την ερευνητική της εργασία αυτή, δημοσίευσε το επιστημονικό περιοδικό «Γεωργία-Κτηνοτροφία», συμβάλλοντας στην προαγωγή της έρευνας για την πεταλούδα της Ρόδου.
Ήδη από τον Φεβρουάριο του 1999, η συγγραφέας αναφέρθηκε στην πεταλούδα της Ρόδου, σε δημόσια εκδήλωση του Ιδρύματος Υποτροφιών «Δωδεκανησιακή Μέλισσα». Πριν μερικά χρόνια, αποφάσισε να συγγράψει το παρόν βιβλίο, ύστερα από προτροπή του αείμνηστου καθηγητή της Γεωπονικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνου Θανασουλόπουλου, και της εντομολόγου συζύγου του, κας Λούλας Θανασουλοπούλου, που γνώριζαν την εργασία της.
Η αρχική της σκέψη ήταν να αποδοθεί η ζωή της πεταλούδας της Ρόδου μέσα από ένα παιδικό παραμύθι, αργότερα σαν ένα μικρό εγχειρίδιο εκλαϊκευμένης επιστήμης, για να καταλήξει στην σημερινή πολυτελή έκδοση για το ευρύ κοινό. Κάθε στάδιο της ωρίμασης του έργου, άφησε μία πλούσια κληρονομιά που καθιστά το βιβλίο «Η πεταλούδα της Ρόδου» ένα ευχάριστο και ενδιαφέρον ανάγνωσμα και ταυτόχρονα μία έκδοση που ανήκει σε κάθε βιβλιοθήκη.
Φοίτησε στο Δημοτικό Σχολείο της Παιδαγωγικής Ακαδημίας Ρόδου, στο Καζούλλειο και το Βενετόκλειο Γυμνάσιο Ρόδου και απεφοίτησε από το 6ο Γυμνάσιο Αθηνών. Από την ηλικία των 6 ετών, έκανε μαθήματα πιάνου στο Εθνικό Ωδείο με καθηγήτρια την Κλικλή Λαμπαδαρίου και έφθασε στην Ανωτέρα Τάξη.
Εισήχθη στην Ανωτάτη Γεωπονική Σχολή Αθηνών, το 1963. Κατά τη διάρκεια των σπουδών της έπαιρνε κάθε χρόνο υποτροφία από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών, λόγω αριστείας. Απεφοίτησε το 1968 με άριστα 9,5. Είναι γνώστης τριών ξένων γλωσσών, αγγλικών, ιταλικών και γαλλικών. Διορίστηκε στο Υπουργείο Γεωργίας και τοποθετήθηκε στο Σταθμό Γεωργικής Ερεύνης της Βάρης της Ρόδου, όπου εργάστηκε επί πολλά χρόνια στον τομέα της γεωργικής έρευνας. Κατά τη διάρκεια της εργασίας της εκεί ανακοινώθηκαν σε διεθνή συνέδρια και δημοσιεύθηκαν σε ανάλογα επιστημονικά περιοδικά, δέκα
Άννα Ανδριωτάκη-Χαρίτου ερευνητικές της εργασίες σε θέματα εσπεριδοειδών, αβοκάντο, φιστικιάς και του ελαιούχου φυτού Χοχόμπα, ως μέλους ερευνητικής ομάδας αλλά και ατομικά.
Έπειτα, εργάσθηκε στη Διεύθυνση Γεωργίας Δωδεκανήσου στη Ρόδο, ως ειδική Δενδροκομίας, ως εκπαιδεύτρια σε σεμινάρια αγροτών της ειδικότητάς της και στον τομέα των χρηματοδοτικών προγραμμάτων στη γεωργία, της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Από το 1995, είναι πολύ δραστήριο μέλος του Σωματείου “Δωδεκανησιακή Μέλισσα” που σκοπός του είναι η χορήγηση υποτροφιών σε δωδεκανήσιους φοιτητές. Η συγγραφέας είναι πρόεδρος της Επιτροπής «Περιβάλλον» του Κοινωφελούς Ιδρύματος Υποτροφιών Ρόδου, Εμμανουήλ Χριστ. Σταματίου και Μαίρης Χριστ. Σταματίου.
Υπήρξε επί 15ετία μέλος του ΔΗΠΕΘΕ Ρόδου και μέλος της Επιτροπής του Δήμου Ρόδου για τη διοργάνωση των Ανθεστηρίων, και τη βράβευση ανθοστόλιστων αρμάτων και κατοικιών. Είναι μέλος του Λυκείου των Ελληνίδων Ρόδου “Η Εργάνη Αθηνά” και της ΧΕΝ Ρόδου.
Το 2000, υπήρξε ένα από τα ιδρυτικά μέλη του Συλλόγου «Το Σπίτι της Ευρώπης στη Ρόδο» και διετέλεσε επί έξι χρόνια Γραμματέας και άλλα έξι Πρόεδρός του. Το 2015, της απονεμήθη ο τίτλος της επιτίμου Προέδρου. Συμμετείχε σε πολλά και πολυετή ευρωπαϊκά προγράμματα αναλαμβάνοντας καθήκοντα ευθύνης. Από το 2010 μέχρι σήμερα συμμετέχει στην Οργανωτική Επιτροπή του RhodesMRC,
διεθνούς εμβέλειας συνεδρίου για νέους επιστήμονες, που γίνεται από το «Σπίτι της Ευρώπης στη Ρόδο» κάθε χρόνο. Εργάστηκε με πίστη και επιμονή με τους συνεργάτες του Σπιτιού για την εξωστρέφειά του, που είχε ως αποτέλεσμα την ίδρυση το 2008 του αδελφού συλλόγου στην Κύπρο, το «Σπίτι της Ευρώπης στη Λευκωσία» και την επέκταση των δράσεων του Συλλόγου το 2014 στη Γαλλία. Η δράση της συγγραφέως συνέβαλε στη βράβευσή του Σπιτιού, το 2012 από την Ευρωμεσογειακή Κοινοβουλευτική Συνέλευση, που εδρεύει στη Μάλτα.
Σκληρόδετη έκδοση διαστάσεων 155x225εκ.
Εξώφυλλο: Έγχρωμο
Περιεχόμενο: 72 σελίδες έγχρωμης εκτύπωσης, υψηλής ποιότητας, σε premium χαρτί
Συγγραφέας: Άννα Ανδριωτάκη-Χαρίτου
Φωτογραφικό υλικό: Άννα Ανδριωτάκη-Χαρίτου
Εξώφυλλο και εικόνες: Λαέρτης Βασιλείου, Αρχιτέκτονας
Αρχική σύλληψη, επιμέλεια και γραφικά στοιχεία: Φραγκίσκος Βασιλείου, σχεδιαστής
Τελική σελιδοποίηση και επιμέλεια: Μιχαήλ Καβουκλής
Έκδοση: mgk.advertising - www.mgk.com.gr
ISBN: 978-618-84257-0-5
Διάθεση
Το βιβλίο "Η πεταλούδα της Ρόδου" της Άννας Χαρίτου θα διατίθεται σε επιλεγμένα βιβλιοπωλεία της Ρόδου, μετά τις 20 Απρίλιου 2019. Ενδεικτική τιμή 20€
Επίσημη παρουσίαση: Παρασκευή, 19 Απριλίου 2019, 20:00 στο βιβλιοπωλείο το Δένδρο (Θεμ. Σοφούλη 127).