Μενού Κλείσιμο

«Η πεταλούδα της Ρόδου», Άννα Χαρίτου

Το βιβλίο "Η πεταλούδα της Ρόδου" της Άννας Χαρίτου αποτελεί ένα έργο ζωής που αποτυπώνει τον βιολογικό κύκλο της πασίγνωστης πεταλούδας του Νησιού των Ιπποτών. Μέσα από απλή αφηγηματική γραφή, πλούσιο φωτογραφικό υλικό και μοναδική, πρωτότυπη εικονογράφηση από τον βραβευμένο αρχιτέκτονα Λαέρτη Βασιλείου, το βιβλίο περιγράφει τα αποτελέσματα των επιστημονικών πειραμάτων της συγγραφέως και αποκαλύπτει στον αναγνώστη τις άγνωστες πτυχές της ζωής του πιο διάσημου εντόμου της Ρόδου.

Η συγγραφέας του βιβλίου εργάστηκε επί πολλά χρόνια σε Υπηρεσίες του Υπουργείου Γεωργίας στη Ρόδο. Μολονότι δεν είχε ποτέ ως υπηρεσιακό αντικείμενο το Λεπιδόπτερο Panaxia quadripunctaria Poda, την Πεταλούδα της Ρόδου, όπως είναι γνωστή, ένα αόρατο νήμα φαίνεται να συνδέει τη ζωή και τα επιστημονικά της ενδιαφέροντα με την Panaxia!

Η Άννα Χαρίτου πραγματοποίησε ερευνητική εργασία με αντικείμενο την πεταλούδα, με σκοπό να αποκαλύψει το μυστικό του βιολογικού της κύκλου. Την ερευνητική της εργασία αυτή, δημοσίευσε το επιστημονικό περιοδικό «Γεωργία-Κτηνοτροφία», συμβάλλοντας στην προαγωγή της έρευνας για την πεταλούδα της Ρόδου.

Ήδη από τον Φεβρουάριο του 1999, η συγγραφέας αναφέρθηκε στην πεταλούδα της Ρόδου, σε δημόσια εκδήλωση του Ιδρύματος Υποτροφιών «Δωδεκανησιακή Μέλισσα». Πριν μερικά χρόνια, αποφάσισε να συγγράψει το παρόν βιβλίο, ύστερα από προτροπή του αείμνηστου καθηγητή της Γεωπονικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνου Θανασουλόπουλου, και της εντομολόγου συζύγου του, κας Λούλας Θανασουλοπούλου, που γνώριζαν την εργασία της.

Η αρχική της σκέψη ήταν να αποδοθεί η ζωή της πεταλούδας της Ρόδου μέσα από ένα παιδικό παραμύθι, αργότερα σαν ένα μικρό εγχειρίδιο εκλαϊκευμένης επιστήμης, για να καταλήξει στην σημερινή πολυτελή έκδοση για το ευρύ κοινό. Κάθε στάδιο της ωρίμασης του έργου, άφησε μία πλούσια κληρονομιά που καθιστά το βιβλίο «Η πεταλούδα της Ρόδου» ένα ευχάριστο και ενδιαφέρον ανάγνωσμα και ταυτόχρονα μία έκδοση που ανήκει σε κάθε βιβλιοθήκη.

Διάθεση

Το βιβλίο "Η πεταλούδα της Ρόδου" της Άννας Χαρίτου θα διατίθεται σε επιλεγμένα βιβλιοπωλεία της Ρόδου, μετά τις 20 Απρίλιου 2019. Ενδεικτική τιμή 20€

Επίσημη παρουσίαση: Παρασκευή, 19 Απριλίου 2019, 20:00 στο βιβλιοπωλείο το Δένδρο (Θεμ. Σοφούλη 127).